HOLOCÉN EMBER KIÁLLÍTÁS

Az utolsó terem témája a földtörténeti jelenkor, az emberi civilizáció, és az ember okozta környezeti változások hatásai Földünk élővilágára.

A teremben régészkedhet is a látogató, s megtudhatja, hogy a Mátra és környéke milyen gazdag régészeti leletekben, és szemléletes térképek segítségével kiderülhet számára, hogy történelmünk sorsfordító eseményei milyen mértékben befolyásolták a környék lakosságának létszámát, életkörülményeit.

Az egyik interaktív program rámutat arra, hogy az ökológiai lábnyom mérete nem feltétlenül van arányban a cipőmérettel.

Felismerhetjük miért életbevágó jelentőségű számunkra a szelektív hulladékgyűjtés.  Az egyén és a közösségek környezettudatos magatartása alapozza meg a fenntartható fejlődést, ami biztosíthatja az ember hosszú távú fennmaradását a Földön. Az ember felelőssége és érdeke, hogy ne csak a saját kényelmét, életszínvonalát tartsa szem előtt, hanem ügyeljen a bolygónk azon területeinek a fennmaradására, ahol az élőlények sokfélesége kimagaslóan nagy. Ezeket a veszélyeztetett biodiverzitás „forró pontokat” mutatja be a kiállítás egyik eleme.

Végezetül, de nem utolsó sorban egy látványos multimédiás asztalon felismerhetők a különböző természeti jelenségek fizikai, kémiai, biológiai háttere, összefüggései. Eközben felidézheti a látogató az kiállításban megismert információkat.

Aki ellátogat a Mátra múzeum új kiállításba és végignézi annak elemeit, könnyedén megoldhatja az online játék változatos feladatait.