A FÖLD GYOMRÁBAN KIÁLLÍTÁS

Az Élménytér első terme a kőzetek és az ásványok iránt érdeklődők kíváncsiságát igyekszik kielégíteni. Megismerhetők a Mátrára jellemző kőzetek. Kiderül, hogy ezeket a kőzeteket milyen ásványok alkotják. Egy interaktív számítógépes program látványos vékonycsiszolati képek segítségével bemutatja a képeken látható kristályok kémiai összetételét is.

Kézbe fogható maketteken keresztül érthetővé válik a kristályok szerkezete. Emellett a teremben kipróbálhatja a látogató, hogy melyik ásvány mágnesezhető, sőt a vállalkozó szelleműek az ízlelőbimbóikat is próbára tehetik.

Tovább nézelődve megtekinthetők olyan bányászati eszközök, amelyeket ma is használnak, vagy amelyeket nagyszüleink elbeszéléseiből ismerünk. Egy film és egy animáció segíti elképzelnünk milyen egy bánya belseje, hogyan néz ki egy vájat.

Végezetül informatív animációk segítenek megérteni a cseppkövek és a barlangok keletkezésének feltételeit, körülményeit. Kiderül, vonható-e párhuzam a cseppkövek fejlődése és a fák évgyűrűinek kialakulása között.