A pályázat keretében megvalósult egy interaktív kiállítás a Mátra múzeumban, ahol a látogatót egy izgalmas időutazásra várják, amelynek során visszatérünk a Mátra kialakulásának kezdeteihez a paleocén időszakba, majd az út végén ismét a jelenben kötünk ki. Minden megállónál vitrinekben kiállított tárgyak, érintőképernyős programok, falitáblák, QR kódok és AR felületek segítik a látogatót a minél sokrétűbb információszerzésben.

A 2. részért kattints ide!

Ne lepődjünk meg, ha némi borzongás fogna el minket a következő állomáshoz közeledve, hiszen nem máshová érkezünk, mint a pleisztocénbe (2 millió éve). Ekkor a jég előrenyomulásakor hideg, a visszahúzódásakor meleg időszakok váltották egymást. A Mátra vidéke a jég előterében helyezkedett el. A miocén tenger hullámait felváltották a hatalmas kiterjedésű füves puszták. Ezeken a fűtengereken nagy testű növényevők éltek, amik a hideg ellen vastag bundát növesztettek. Ilyenek voltak például a gyapjas mamut, a gyapjas orrszarvú, vagy az óriás szarvas. A növényevők mellett ragadozók is éltek itt. Például barlangi hiéna vagy barlangi medve. Ezen méretes élőlények csontjait tanulmányozhatjuk a harmadik teremben. A füves puszták jellemző állatai még a lófélék. Az ő, illetve az ekkor már tevékenykedő emberelődök törzsfejlődésével is közelebbről megismerkedhetünk itt.

A terem egyik népszerű berendezési tárgya az interaktív homokozó, ahol kedvünk szerint alakíthatjuk a felszíni domborzatot. A rá vetített képen pedig a számítógépes program az adott formák alapján színezi meg a felszínt.

Ha feltöltött minket a vidám játszadozás, akkor igyekezzünk tovább, mielőtt megfáznánk. Vár ránk az utolsó állomás!