A pályázat keretében megvalósult egy interaktív kiállítás a Mátra múzeumban, ahol a látogatót egy izgalmas időutazásra várják, amelynek során visszatérünk a Mátra kialakulásának kezdeteihez a paleocén időszakba, majd az út végén ismét a jelenben kötünk ki. Minden megállónál vitrinekben kiállított tárgyak, érintőképernyős programok, falitáblák, QR kódok és AR felületek segítik a látogatót a minél sokrétűbb információszerzésben.

Az 1. részért kattints ide!

A következő megállónk a miocén időszak (16 millió évvel ezelőtt), amikor a tűz és a víz kettőse fogad minket. Ez idő tájt ugyanis az ismétlődő tűzhányó tevékenység során szép lassan gyarapodott a Mátra tömege, amíg a lábait tenger hullámai nyaldosták. Ez a kettősség határozza meg a miocén terem hangulatát. A terem egyik felében a korabeli tengerekben élt élőlények maradványaival ismerkedhetünk meg. Az érintőképernyőkön lehetőségünk nyílik próbára tenni tudásunkat. Vajon tudunk táplálékláncot alkotni a ma élő állatokból? Felismerjük, melyik hang melyik állattól származik? S ha ezek után még mindig mélyíteni szeretnénk a tudásunkat, akkor megtudhatjuk, hogy hogyan alkalmazkodnak az élőlények a különböző óceáni élőhelyekhez, milyen hatással van a nyomás növekedése az élőlényekre, illetve milyen élőlények népesítették be több száz millió évvel ezelőtt az ősi tengereket. Egy osztrigapad darabját pedig meg is tapogathatjuk.

A terem másik felében a vulkánosság az úr! Ha nem száll inunkba a bátorságunk a kitörő tűzhányótól, akkor megnézhetjük, hogy milyen kőzetek és ásványok keletkezhetnek az utóvulkáni működés során. Megismerkedhetünk a Földünk jelentősebb tűzhányóival. Meteorit becsapódás modellezésével tanulmányozhatjuk a krátereket. Megcsodálhatunk néhány szárazföldi, vagy partközeli élőhelyről származó fosszíliát. Megdöbbenhetünk a kovásodott fatörzsek érintésekor, hiszen fa érzetet várnánk, ehelyett követ simogatunk. Kikapcsolódásként pedig itt is vár néhány játék ránk.

A terem közepén egy hatalmas terepasztal a Mátrát és környezetét modellezi. A korabeli földtani viszonyokat a szakemberek az ősmaradványok segítségével tárták fel. Ezeket a fosszíliákat a terepasztalon is megtekinthetjük.

Ha bírjuk még szusszal, akkor jöhet a következő állomás!