Egy marék száraz betűtészta hogyan indítja be a fantáziánkat? Hogyan repíti el a gyerekeket a Tejútrendszerhez? Nagyon egyszerűen! Eljönnek a gyerekek a Mátra Múzeum EFOP-3.3.6-17-2017-00001 pályázatán keresztül a „Túl a Tejútrendszeren” című élménypedagógiai foglakozásra, ahol felkutatjuk helyünket a Világegyetemben, felfedezzük galaxisunkat.

Ebben nyújt nekünk segítséget ez a roppant egyszerű, de annál nagyszerűbb és természetes eszköz, a betűtészta. Máris jön a nagy felfedezés – anya is ezt teszi a paradicsomlevesbe. Bizony, mi pedig galaxist készítünk belőle! Egy fekete karton lesz a Világűr, arra rászórunk egy marék betűtésztát. Kiterítjük, elsimítjuk és kezdődhet a móka!

A gyerekek a saját kezükkel formázzák meg galaxisunk körvonalát, majd megalkotják a galaxis közepéből kiinduló karokat . Közben felfedezzük méretét, formáját, mozgását. Bátran, tele kreativitással alkotják meg saját galaxisukat. A kézzel való ügyeskedés eredménye a finommotorika fejlődése. Így játékos formában észrevétlenül fejleszthetjük ezeket a képességeket.

Nagy önbizalmat ad a betűtészta, mivel nincs nyoma, bármikor újra kezdhetik és szebbnél szebb galaxisok jönnek létre.


A képeket készítette: Cserős Andrea

A cikket írta: Bognár Erika – animátor