Biztosan mindenki volt már olyan programon, ami igen hosszúnak tűnt és alig vártuk, hogy vége legyen. Itt a Mátra Múzeumban látvány van, élmény és tapasztalat!

Szeretném nektek bemutatni az egyik foglalkozást, ami nem csak az idelátogató gyerekeknek a kedvence, de az enyém is. Az együtt töltött 90 perc a jégkorszakba repít minket, a pleisztocén kor élővilágát bemutatva. Helyszíne az Élménytér Pleisztocén terme. Közeledve a terem felé már mamutok trombitálását hallhatjuk és egyre hangosabb, ahogy haladunk előre. Megérkezve gyapjas mamutok köszöntenek minket a térben vetítve, így képet kapunk arról, hogy a mamutok a jégkorszakban hogyan töltötték napjaikat a füves sztyeppéken. Csordába verődve vándorolnak békésen, egy kis borjú is próbál lépést tartani velük.

Míg megválaszolom, hogy mikor, hol és hogyan éltek a mamutok, mivel táplálkoztak, máris a kezünk ügyébe akad egy halom „mamutalkatrész”. Hatalmas agyar, állkapocs, fog, borda, lapocka töredék, egy egész asztalt elfoglalnak! A foglalkozáson a gyerekek kézbe vehetik, megfoghatják a jégkorszaki ősmaradványokat, elcsodálkozva nagyságán, valódiságán. Jó néhány fénykép készül ilyenkor! Magukhoz méregetik, megpróbálják megbecsülni hosszát, súlyát.

Mamutokból kiokosodva tovább lépünk és máris interaktív játékoknál találjuk magunkat. Csontkirakó, keresőjáték, érintő képernyős vitrin, 3D terepasztal tartja fenn folyamatosan a gyerekek figyelmét. A játékokban szereplő állatok mind – mind a pleisztocén jégkorszakban éltek a mamutokkal együtt. Gyapjas orrszavú, barlangi medve, óriás szarvas, sztyeppei bölények ejtik ámulatba a kíváncsi szemeket.

A látvány, fény és hanghatások több érzékszervünket is működésbe hozzák, ezzel igazi, maradandó élményt nyújtva a gyerekeknek. Nem marad más, mint: máris vége? Maradjunk még!

Bognár Erika – animátor