Játékszabály

Üdvözöllek! Egy időutazásra hívlak, amelyben bejárhatod a földi élet kialakulásának különböző állomásait, és közben sok érdekességet tudhatsz meg. Feladatok is várnak, melyeket meg kell oldanod a tovább haladásért. Ha jártál már a Mátra Múzeum Élményközpontjában, akkor könnyű dolgod lesz. De ha nem, akkor se csüggedj, sok információt rejtettünk el, amelyek segítséget adhatnak a megoldásokhoz. Légy figyelmes!

A játékot asztali gépen érdemes játszani, de elérhető tableten és mobilon is.

A játék indítása gomb lenyomását követően egy regisztrációs felületet találsz. Itt adhatod meg a játékban használt neved és az elérhetőséged. Ahogy a nyitólapon az oszlopra kifüggesztett táblán láthattad, az első 10 legtöbb pontot elért játékos nevét és pontszámát kihirdetjük, és félévente múzeumi éves belépővel ajándékozzuk meg őket. Tehát érdemes regisztrálnod. A játék végén pedig - még kilépés előtt – a Múzeum épületére kattintva letöltheted az elért pontszámaidról szóló Oklevelet.

Amennyiben nem szeretnél regisztrálni, akkor vendégként is játszhatsz, ekkor nem tudjuk eltárolni az elért pontszámaidat és Oklevelet sem tudunk kitölteni számodra.

Fontos tudnod, hogy minden új játék indításakor eldöntheted, hogy melyik módon szeretnél időutazni, vagyis hogy regisztrálsz-e vagy nem.

A játék különböző helyszínekre röpít el. Minden helyszínen 4 darab figyelemfelhívó tárgy rejlik. Ha fölé viszed az egeret, információkat olvashatsz el, ha pedig rákattintasz, akkor elindul a hozzá tartozó játék.

6 különböző játéktípussal találkozhatsz:
1. Puzzle: egy képet kell kiraknod 9 elemből.
2. Szöveges kvíz: A feltett kérdésre a 4 válasz közül 1 helyes és 3 helytelen. Van egy olyan szöveges kvíz, ahol két kérdésre kell helyesen válaszolnod az 1000 pontért, itt a Tovább nyíllal tudod a második kérdést megnyitni.
3. Képes kvíz: A feltett kérdésre a 4 kép közül 1 helyes és 3 helytelen.
4. Szókitaláló 1: összekevertük a betűket, rakd ki a helyes választ belőlük.
5. Szókitaláló 2: egyenként tippelheted meg a megfejtés betűit. 9 különböző rossz tipped lehet, a tizediknél véget ér ez a játék.
6. Memóriajáték: 2 kártyát tudsz egyszerre megnézni. Ha párt találtál, akkor ők eltűnnek, ha nem, akkor újra fordíthatsz kettőt. A játék akkor ér véget, ha minden párt megtaláltál.

Helyenként „?” szerepel, ott segítséget kaphatsz a megfejtéshez.

Kiindulásként 3000 pontot kapsz. Minden feladat helyes megoldása 1000 pontot ér, amiből levonásra kerül a megoldással eltöltött idő másodperceinek a száma. Viszont amikor egy helyszínen nézelődsz, információs ablakot olvasol, akkor megszerzett pontjaid várakoznak. Tehát nem az a cél, hogy végigszáguldj a játékon, hanem hogy új dolgokról olvass, vagy a meglévő ismereteidet elevenítsd fel.

Minden játékban dönthetsz úgy is, hogy Feladod vagy Visszatérsz. Ha Feladod, akkor levonásra kerül a játékban eltöltött időd másodperceinek száma is, és nem térhetsz vissza a játékra ebben a játékmenetben. Ha Visszatérsz, akkor csak a játékban eltöltött időd másodperceinek száma vonódik le, és újra vissza tudsz térni a játékba.

Ha válaszoltál/megoldottad a kérdést/feladatot, akkor megjelenik a Tovább gomb, ami visszavisz az adott játék kiinduló helyszínére. Amikor egy helyszínen mind a 4 játékot bejártad, tovább mehetsz a következő helyszínre. És ha már bejártál minden helyszínt, akkor kiérkezel az Orczy-kertbe, ahol letöltheted az okleveledet. És ha kedved tartja, új játékmenetbe kezdhetsz.

Nos? Készen állsz az időutazásra? Akkor ülj be a csillébe, vedd fel a kabakodat és máris indulhatsz befele a barlangjáratba! 😊